Psihoterapia in tratarea depresiei

Depresia, numita medical depresie clinica sau depresie majora, este o tulburare afectiva marcata de cel putin doua saptamani la rand cu o dispozitie redusa fata de majoritatea situatiilor care afecteaza viata profesionala sau personala. De cele mai multe ori, depresia  poate fi insotita de o stima de sine scazuta, energie redusa, pierderea interesului pentru activitati care erau placute anterior.

 

A cere ajutor nu înseamnă că ești slab, ci că ești destul de puternic să îți recunoști propriile limite.

Dr. Kevin Gilliland

Simptomele depresiei pot varia de la usoare la severe si pot include:stare de tristete sau o dispozitie depresiva, pierderea interesului fata de activitatile placute pana de curand, modificari ale apetitului, scaderea sau cresterea in greutate, probleme cu somnul (prea putin sau  prea mult), pierdere de energie sau oboseala crescuta, senzatie  de lipsa de valoare, sentimente de vinovatie, dificultate in gandire, concentrare sau luarea deciziilor, ganduri sau comportamente suicidare.

Unele afectiuni medicale precum problemele cu tiroida, deficiente de vitamine sau alte probleme medicale pot imita simptomele depresiei. Se preconizeaza ca in viitor una din 6 persoane va avea depresie la un moment dat in viata.Aceasta poate  sa afecteze oamenii in orice etapa a vietii, insa cei mai sensibila este perioada  adolescentei, iar sexul feminin pare sa fie mai predispusi la depresie decat sexul masculin.

Factorii de risc pentru depresie sunt: diminuarea anumitor substante din creier in special serotonina, factorii genetici, personalitatea – persoanele cu stima de sine scazuta sau cele pesimiste sunt in general predispuse la depresie, precum si persoanle vulnerabile care sunt expuse la abuzurile fizice, emotionale,saracie etc.

Cum este tratata depresia ?

In primul rand, depinde de felul depresiei. Daca este vorba depre o depresie usoara  acesta se combate prin actiune. De asemenea, este foarte utila psihoterapia. Cateva sedinta iti vor fi de ajutor pentru a intelege ce se intampla si cum sa intervii pentru a regla dezechilibrul din viata ta.

Daca vorbim despre o depresie medie sau severa atunci chimia creierului este afectatata si este nevoie de medicatie. Antidepresivele pot regla chimia creierului. Insa, pe langa medicatie este nevoie si de psihoterapie.

In ce fel va poate ajuta psihoterapia?

Psihoterapia va poate ajuta prin modalitatea de interventie pentru a va  creste independenta si pt a va echilibra pe toate planurile  (cresterea stimei de sine, imbunatatirea relatiilor familiale, sociale, grija fata de sine si increderea in sine, cariera, cresterea autonomiei, gestionarea gandurilor si emotiilor negative, confruntarea cu cele mai mari temeri, etc).

Psihoterapia poate implica atat individul cat si familia fiind necesare sedinte de psihoterapie de familie sau sedinte de psihoterapie de cuplu, toate acestea ajutand la recuperarea mai rapida a persoanei care sufera de depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne!
1
Ai nevoie de ajutor?
Scrie-ne!
Salut,
Suntem aici pentru a te ajuta!