Parintii imaturi emotionali si influenta in viata copiilor care devin adulti

A merge la ședințe de psihoterapie este o alegere personală. Insa, oare ce ne face sa ne dam seama ca este timpul sa apelam la psihoterapie?

Părinții care nu-și gestionează emoțiile pot să le transmită copiilor lor o moștenire grea de confuzie și anxietate, care îi poate urmări pe aceștia în viața de adult.

De cele mai multe ori în viața noastră ne raportăm la adulții de lângă noi ca la persoane mature care au dobândit o stare de cunoaștere, bună judecată, prudență și cunoaștere de sine care pot conduce la o gestionare pozitivă, sănătoasă  și își pot gestiona viața într-un nivel emoțional echilibrat și eficient.

Se întâmplă însă, ca mulți dintre acești adulți pe care noi îi considerăm maturi să se comporte total diferit în relațiile cu cei din jur dar ales în relație cu proprii copii.

Vorbim aici de adulții imaturi emoțional, dar mai ales de părinții imaturi emoțional. Aceștia în relație cu proprii copii devin incapabili de a înțelege nevoile emoționale ale copiilor, iar rezultatul este neglijarea emoțională. Fenomen real și dureros pentru acești copii care ajung să se simtă dureros de singuri.

Din păcate, când vor deveni adulți, acești copii ar putea  întâmpina dificultăți  în privința alegerilor pe care le vor  face, de multe ori fiind alegeri nepotrivite în ceea ce privește prieteniile sau partenerii de viață.

De-a lungul timpului s-a constatat că părinții imaturi din punct de vedere emoțional se tem de sentimentele autentice și evită apropierea la nivel emoțional, atât cu copii cât și cu persoanele din jurul lor. Vor folosi mecanisme de adaptare utilizate în mod inconștient sau conștient pentru a evita starea de inconfortabilitate psihică și pentru a se adapta la situațiile din jur.  În acest context copiii simt că  părinții lor  sunt inconstanți, nedemni de încredere  și indisponibili fizic cât și emoțional, nevoile copiilor devenind mai puțin importante.

Problemele importante care apar la copilul devenit adult în relație cu această tipologie de părinți sunt:

Singurătatea afectivă

Aceasta este dovada lipsei de intimitate emoțională cu alți oameni. Ea începe în perioda copilăriei, având ca motiv părinții prea ocupați pentru a face față nevoilor emoționale ale copiilor, dar poate apărea și în alte momente ale vieții când o conexiune cu cineva  important din viață noastră este pierdută. Astfel copii deveniți adulți continuă să simtă această singurătate care ajunge să se transforme în timp în așa numitul gol existențial, gol pe care simt că nu îl pot umple de-a lungul timpului.

Probleme de intimitate emoțională

Intimitatea emoțională presupune că într-o legătură cu cineva te poți simți în siguranță și să te deschizi față de celălalt. Din păcate, copii părinților imaturi emoțional ajung greu în această intimitate cu ceilalți din cauza lipsei de încredere față de cei din jur.

Siguranță afectivă

Părinții imaturi emoționali sunt atât de centrați pe sine și nu observă experiențele emoționale și interioare ale copiilor săi. Din acest motiv, copiii deveniți adulți nu se simt în siguranță să experimenteze relații cu ceilalți, au probleme în a recunoaște ceea ce simt și devin mai mult raționali, negând partea emoțională.

Lipsa de încredere în propriile instincte și/sau în ei înșiși

Părinții imaturi emoțional nu știu cum să valideze instinctele și sentimentele copiilor lor. Fără validare, copiii vor lua drept adevărate toate lucrurile care par sigure pentru ceilalți, iar devenți adulți încep relații pe care nu și le doresc sau rămân în relații abuzive din cauza fricii de abandon și, evident, slabă încredere în sine.

Pentru a depăși aceste probleme copiii părinților imaturi emoționali deveniți adulți  au nevoie să cunoască toate aceste probleme, să se cunoască pe sine într-un proces de introspecție, să  accepte că părinții nu pot fi schimbați, să înțeleagă  că este nevoie să își elibereze furia pe care o simt în interior vizavi de singurătatea  și incertitudinea în care au trăit și să învețe să aibă încredere în ei însuși dar și în ceilalți pentru a putea crea relații bazate pe intimitate emoțională. Mai mult decât atât, au nevoie să învețe să pună limita în relațiile abuzive și să descopere propriul mod de a trăi autentic în conformitate cu ceea ce simt, gândesc și își doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne!
1
Ai nevoie de ajutor?
Scrie-ne!
Salut,
Suntem aici pentru a te ajuta!